27 Mutiara Kata Dr Azizan Osman – Dunia Usahawan

dunia usahawan

 1. “Belajar Bersangka Baik Adalah Salah Satu Cara Bagaimana Kita Boleh Perbaiki Hati Dan Menambah Rezeki”
 2. “Setiap Cabaran Hanyalah Satu Proses Untuk Menjadikan Karektor Anda Lebih Teguh Dalam Persediaan Untuk Menjadi Jaguh Di Dalam Hidup Anda!”
 3. “Gagal Untuk Berkomunikasi Adalah Salah Satu Kunci Kegagalan Dalam Memimpun Sesebuah Organisasi”
 4. “Perniagaan Yang Terbaik Adalah Perniagaan Yang Kita Suka Dan Seronok Jalankan Serta Menguntungkan Dunia Akhirat.”
 5. “Ilmu Bisnes & Pemasaran Bukan Untuk Hanya Informasi Sepertimana Kita Belajar Subjek Geografi Atau Sejarah Kat Sekolah, Ia Adalah Ilmu Tindakan! Jika Tindakan Luar Biasa Maka Hasilnya Luar Biasa!”
 6. “Orang Yang Kaya Bukanlah Terletak Kepada Berapa Figure Wang Yang Dia Ada, Tetapi Orang Yang Kaya Adalah Orang Yang Boleh Memberi Walaupun Sedikit”
 7. “Perjalanan Ke Puncak Kejayaan Itu Umpama Menaikit Hot Air Balloon, Anda Bukan Sahaja Perlu Ringankan Beban Untuk Terbang Tinggi Tetapi Anda Perlukan “Kepanasan” Api Untuk Menghasilkan Gas Yang Membawa Anda Naik.”
 8. “Fokus Buat Apa Yang Terbaik Pada Kepakaran Anda Yang Boleh Berikan Paling Tinggi Hasilnya Kepada Bisnes Anda, Serahkan Perkara Lain Yang Bukan Kepakaran Anda Kepada Pakar Yang Berpengalaman Dan Terbukti Berjaya!”
 9. “Walaupun Seseorang Yang Berjaya Itu Kita Lihat Nampak Tenang Dan Bersahaja, Mereka Sebenarnya Sedang Bekerja Keras Dan Bertungkus-Lumus Dalam Usaha Mereka Mencapai Kejayaan.”
 10. “Cabaran Paling Susah Di Dalam Proses Memperbaiki Kehidupan Diri Adalah Memperbaiki “Sangkaan” Dan Niat.”
 11. “Ramai Orang Cuba Untuk Melakukan Semua Perkara Dan Mereka Rasa Yang Mereka Telah Mencapai Banyak Perkara Di Dalam Hidup. Tetapi Akhirnya Mereka Tidak Mencapai Apa-Apa Yang Terbaik Walau Dalam Satu Perkara Sekalipun.”
 12. “Tundukkan Hati Di Dalam Menempuh Hari-Hari Kita Di Dalam Mencapai Impian Kita. Semakin Kita Tunduk, Semakin Banyak Ilmu, Rezeki Akan Mengalir Kepada Kita.”
 13. “Orang Yang Berjaya Biasanya Menulis Senarai Tugasan Mereka Setiap Hari Dan Mereka Yang “Biasa-Biasa” Biasanya Tidak Menulis Apa Tugasan Harian Yang Mereka Perlu Capai.”
 14. “Matlamat Utama Berniaga Bukanlah Untuk Menjadi Jutawan Tetapi Menjadi Dermawan, Mudah-Mudahan Dengan Asbab Berniaga Mengikut Sunnah, Rezeki Kita Lebih Dan Dapat Memberi Lebih Agar Hidup Diberkatinya, More You Give, More You Will Get Back Samada Di Dunia Atau Disana. Give First And Give More.”
 15. “Kita Akan Rasa Takut Dan Skeptikal Kepada Sesuatu Yang Kita Tidak Benar-Benar Tahu Dan Kuasai. Ketakutan Paling Teruk Ialah Takut Untuk Berilmu.”
 16. “Hendak Memulakan Sesuatu Perniagaan Tidak Memerlukan Banyak Modal. Jika Mempunyai Ilmu, Dari Rm1 Boleh Menjadi Rm1 Juta. Tetapi Jika Tidak Mempunyai Ilmu, Wang Berjuta Juga Akan Lesap.”
 17. “Marketing Is Not Selling! Marketing Is Sharing The Story Of Your Self, Product, Services Or The Problems That You Could Help To Settle Or Solve!”
 18. “Setiap Sesuatu Yang Berlaku Terutamanya Perkara Yang Kita Tidak Sukai, Menyedihakan Atau Mengecewakan Sebenarnya Mempunyai Hikmah & Pengajaran.”
 19. “Switch Fokus Kita Segera Dan Bounce Back Untuk Terus Maju Ke Hadapan! Hidup Ini Terlalu Singkat Untuk Melayan Emosi Belaian Jiwa Sedangkan Banyak Perkara Bermanfaat Yang Kita Boleh Kongsi Untuk Ramai Orang Lain Yang Memerlukan Kita.”
 20. “Setakat Fokus Kepada Papan Sasaran Sahaja Tidak Akan Buat Kita Hit Di Tengah-Tengah Papan. Tetapi Kita Perlu Sangat Focus Dan Sentiasa Praktis Untuk Kena Tepat Di Tengah Papan Sasaran Kita.”
 21. “Naikkan Nilai Diri Kita Serta Nilai Kualiti Hidup Kita Maka Kewangan Kita Juga Akan Meningkat.”
 22. “Antara Kunci Kejayaan Adalah Dengan Membina Impian, Menulis Matlamat Dan Berdoa Untuk Mencapainya Tanpa Memerlukan Wang.”
 23. “Semua Ilmu Pemasaran Yang Diajar Tidak Akan Berguna Jika Tidak Digunakan.”
 24. “Kita Boleh Fikirkan Bagaimana Untuk Memulakan Perniagaan. Prinsip Asas Berniaga Adalah Menyelesaikan Masalah Orang Dengan Penyelesaian Seperti Produk Atau Perkhidmatan.”
 25. “Fokus Adalah Salah Satu Faktor Penting Yang Membantu Seseorang Untuk Cepat Berjaya. Tetapi Itu Tidak Benar. Kerana Fokus Sahaja Tidak Mencukupi. Kita Hendaklah Menjadi Sangat Focus! Terhadap Tugasan Atau Perkara Yang Kita Hendak Capai.”
 26. “Jangan Menunggu Waktu Yang Tepat Untuk Melakukan Sesuatu, Kerana Waktu Tidak Akan Pernah Tepat Bagi Mereka Yang Menunggu.”
 27. “Ramai Yang Tidak Sedar, Sedikit Ilmu Yang Berkat Diterima Dengan Hati Yang Ikhlas Akan Memudahkan Perjalanan Seseorang Penuntut Itu.”

Petikan daripada perkongsian mentor Azhar Mokhtar dot com.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *